Publikációk

Oktatóink, hallgatóink, külsős szakemberek, szakértők cikkeinek adunk teret itt.Sok érdekes témáról olvashat, letölthető formában.

Online jelentkezés

Online jelentkezés

 

’Ilyen volt, ilyen lett’

 

Ki ne ismerné a reklámvilág e döbbenetesen primitív csalijának szlogenjét? Ezt a csúnya játékot az idővel, az emberrel, naivitással, hiszékenységgel, hiúsággal.
Szerencsére a grafológia az a tudomány, ahol a kronológiával nem lehet ilyen egyszerűen elbánni. A mi vizsgálatainkhoz tartozó emberek először ilyenek, s csak később, a maguk idejében lesznek olyanok…valamilyenek.
.„Siker-pénz- csillogás…” halljuk a „Lárpurlár”- slágerben, mely szavakhoz legtöbbször a tehetség, a sztárság asszociálódik a köznapi ember fejében. Na de nem a grafológuséban. Erről csak egy aforizma:
„Méghogy zseni?! 37 éve naponta 12 órát gyakorolok, és azt mondják rám, hogy zseni vagyok?”- szólt szarkasztikusan az őt csodálóknak Sarasat spanyol hegedűművész.
Hát igen: a nagy művész 1% tehetség és 99 % gyakorlás.
Persze, nem tennék egyenlőségjelet a tehetséges emberek művésszé válása és feltétlen sikere között. Számos egzisztenciális - kulturális-történeti oka lehet annak, ha valaki öröklött tehetségét társadalmilag elismert, a saját elit szintjén kiemelkedően dotált és kitüntetett, ún. sikeres emberként élheti meg. Ugyanakkor azt is elismerhetjük, hogy az egy-egy területen tehetségesnek bizonyuló emberek nem mindig választják a tehetségük tartományába tartozó hivatást, hanem egy más foglalkozás mellett megtartják üdítő-kiegyensúlyozó hobbinak. A tehetséges ember nem lesz mindig megszállott, nem mindig tehetsége foglya.
Ugyanakkor a tehetség sem feltétlenül egyvágányú, mint jelen esetben muzsikusunk, hanem igen nagy halmaz is lehet: pl. a több művészeti-tudományos területen egyaránt otthonosan mozgó vagy ezek különböző válfajaiban egyaránt nagyot alkotó emberek, a polihisztorok.
A válogatás szerencsére nagyon könnyű.
Napi Bibliám az Egy csepp emberség című kötet, mely immár harmadik éve mutatja be a művészet, a vallás, a filozófia, a természet-és társadalomtudományok, a sport kiválóságait, akiknek tehetségét a társadalom nyíltszíni tapssal jutalmazza, vagyis az emberek szemében sikeresek. Több száz tehetség, több száz siker története ez a kiadvány.
Választott duktorom nem található e kötetetekben, pedig megérdemelné. Hogy miért nem csillog a rivaldafényben, miért nem mondható gazdagnak, miért nem vele foglalkozik olcsó sztárocskák, hirtelen „zseniális művésznek”kikiáltott tehetségek helyett a média paprazzihada, arról is írása mesél.
Film-és televíziós rendező, pedagógus, karikaturista, filmesztéta. Már a felsorolásból kiderül, hogy a szellem embere, akinek megfelelő mentális muníció jutott a hozzá párosuló érzelmi-szociális és praktikus intelligencia mellé.
Az ő írásain és szellemi termékein keresztül mini életútkövetésre vállalkoztam. Milyen volt, milyen lett ez az ember.
Nehéz a dolgom, mert már egész fiatal korában kijelölte magának ezt a pályát, melyet következetesen, de nagyon sok kudarccal, buktatóval, szenvedéssel, és igen ritka pillanatokban elismeréssel élt meg.
Tehát: egy valódi” Ilyen volt-ilyen lett”- játékra hívom grafológustársaimat. Egy őszinte, objektív utazásra egy őszinte, tehetséges ember életútjának megismerésére.
Először saját (több életkorszakból válogatott) írásmintája látható, majd a siker egyik állomása, a díjnyertes karikatúra következik. Külön figyelmet és elemzést érdemelnek a rajzok (rajzanalízissel foglalkozóknak külön ajánlom!)
Nagyon fontosnak tartottam családja tagjainak írásmintáit; vajon előrevetítik-e a tehetséges ember karaktervonásait, illetve öröklődtek-e a kreativitás, a szellemi fölény és a humor jelei?
Az írásokat tekintve, igen a válasz! Az édesapa magas szintű intellektusa egyértelműen hasonlóságot mutat duktorunkkal. Fiának kissé különc, ám rendkívüli szellemi tehetségről árulkodó írása a mentális folytatást detektálja, míg az unoka egyértelműen örökölte a nagyapa szenzációs humorát, különleges látásmódját, grafikai –ábrázoló művészete tehetségét.
Azt gondolom, izgalmas vállalkozás egy olyan ember életkörét feltárni, akiről, írása alapján biztosan tudni, hogy nem igényli a hangos sikert, nem kíván sztár lenni, sőt szerénysége miatt el is utasítja a hangos ünneplést.
Olyan emberrel van dolgunk, aki számára az alkotás puszta öröme és az intellektuális alkotásvágyból fakadó produktumok bőven kielégítik a „siker” fogalmát, még ha az nem a média és a sztárság színterén manifesztálódik is.
Irigylem ezt a családot: tehetségük, szellemi fölényük olyan derűs optimizmussal és bölcs gondolkodással párosul, mely nem szorul a világ megerősítésére. Az ilyen embereket –akiket grafológiaórán belső kontrollos embernek szoktunk titulálni- nemcsak követni, hanem tanítani is kéne! Nemcsak életvezetési tréningeken, hanem saját magunknak is!

 


Somhegyi Béla gyerekkori írása

 


Somhegyi Béla írása
nagyapa írása

Karikatúrák 

 

Papp Zsuzsanna
grafológus 
Könyveink

Munkatársak
Facebook oldalunk

Tekintse meg Facebook oldalunkat is, "Ágnes Katona" név alatt.